Verkstäder


Textom har varit och du kanske gick miste om det, nästa chans kommer 2019!

I verkstäderna får du en chans att förkovra dig och fördjupa dina kunskaper inom ett område samtidigt som du får en eller flera färdiga lektioner att ta med dig hem. Alla verkstäder har någon koppling till digitalt lärande och du kommer få möjlighet att dokumentera din process och lära dig knep om hur du kan inkorporera olika medier i din undervisning. Passa gärna på att välja den slöjdart du inte brukar undervisa i!

Självklart finns det också tid att ta del av de andra verkstäderna och se vad alla andra gör. Vi har också bokat in mindre “stå-up” verkstäder där du kan testa på olika saker.

 

Växande färg – Jenny Böttern och Jan Ledje

Hokus pokus filijokus. Att stoppa ner lila vassvippor och vitt garn i en gryta, blanda om och värma fram en brunaktig sörja och en timme senare lyfta upp ett limefägat garn är nästan som magi. Medan du väntar på att garnet ska ta färg slöjdar du en vävram och får exempel på hur slöjdarterna kan samarbeta under paraplyet av ett ämne. Växtfärgning är också en ypperlig inkörsport till kemins underbara värld och definitivt en skoldag som eleverna aldrig glömmer. I över 30 år har det varit tradition att Bjärredsskolornas femteklassare får färga garn på stranden. Garnerna används sedan på slöjden. Allt finns noga dokumenterat och beskrivet i Slöjdlexikon.

Jan Ledje
Jag tjänstgör som trä och metallslöjdslärare på Löddesnässkolan och Alfredshällsskolan i Bjärred. Då jag bor i Dalby ser jag det som lagom motion att cykla de sex milen till och från skolan varje dag. För att få min behörighet läser jag just nu också till Slöjdlärare i Göteborg.

Jenny Böttern
Jag lockades till Bjärred för ett par år sedan och för traditionen med växtfärgning på stranden vidare. För mig är det viktigt och väldigt kul att arbeta med båda slöjdformerna och att samarbeta mellan kollegor för att få ut det mesta ur slöjden.

 

 

Trygg i Trikå – Moa Degerfält

Med datorns hjälp guidas du igenom trikåträsket. Vad är du sugen på att sy? Alla har en T-shirt, men hur många har vad som krävs för att sy den? Lek och laborera med stretch, detaljer diodlaserskärare tills du hittat det perfekta plagget. I maskinparken hittar du bland annat overlock och cover pro som ger ett proffsigt resultat oavsett om du syr T-shirt, byxor, hoodie, kalsonger eller trosor.
För inspiration kan du kolla in den här filmen.
Jag har slöjdat sen jag hade finmotorik nog att hålla i en virknål och älskar att lära mig nya tekniker och arbeta med olika material. Just nu läser jag till skräddare på tillskärarakademin i Göteborg och är mitt uppe i arbetet med en halvskräddad kavaj. Utöver skolan har jag även gått med i en ateljéförening på Ringön och ser mycket fram
emot att spendera sommaren där Vill du följa mitt arbete i skolan och på ateljén så har
jag ett instagramkonto moadegerfalt.

Ulldorado – Mi Möller

Fluffigt/fast. Torrt/vått. Storskaligt/detaljerat.
Verkstaden Ulldorado är full av motsatser, vi utforskar dem i praktiken och samtalar om ullens roll i din undervisning.
Utgångspunkt för projekten är beskrivningar i Slöjdlexikon, kryddade med nya vinklar och ideer.

Mi Möller
Jag arbetar på Slöjd.nu med både utveckling av läromedlet Slöjdlexikon samt administration. Världens roligaste jobb – speciellt som det blandas upp med kortare vick som slöjdlärare då och då. Ull har i snart 20 år varit mitt favoritmaterial och något jag utforskat mycket i olika former.

 

 

 

 

Pratar du Virkiska – Eva Söderberg

Det börjar med en löpögla och slutar i algoritmer och loopar! Att virka efter beskrivning är som att läsa ett främmande språk, virkiska.
I verkstaden kommer vi att öva virkning, virka efter mönster eller programmera analoga algoritmer, allt utifrån de egna förkunskaperna, samt fundera över slöjdämnets roll i grundskolan nu när förändringar kring digitalisering och programmering införs i grundskolans kursplaner. Vilken blir slöjdämnets roll?
Jag arbetar som slöjdlärare i mjuka material på Vallhamra skola i Partille samt med Skapasaker.se, mitt nystartade sidoprojekt. Jag har ett stort intresse för skolutveckling, digitalisering och slöjdens roll i framtidens skola.

 

 

 

 

 

Smycken Tur och Retur – Louise Vitas

Kreativitet spetsad med humor lockar dig att skapa morgondagens skatter i en härlig mix av plåt, hårda trådar och upcycle.
Lär dig några grundgrepp i luffarslöjd och silversmide samt att kombinera dessa med olika slags upcyclad metall.
Borra, böj, vira, såga, klipp, nita, spiralklä, hålklipp, mönstra och dekorera – så är saken biff!

Louise Vitas
Färg, form, funktion och finurlighet löper som en röd tråd genom mitt dagliga arbete som slöjdlärare i Svalöv och i mitt eget slöjdande. Utmaningen är att friskt blanda gediget hantverkskunnande, olika material, hållbar utveckling, humor och bokstäver med både folkliga traditioner och nutida impulser.

 

 

 

Smide – Ulf Härdner

I smidesverkstaden kommer du att få möjlighet att lära dig att med enkla medel varmsmida i järn och stål. Vi kommer att använda olika typer av ässjor och städ där vi knyter an forntid och nutid. Det kommer också finnas tid till att testa tenngjutning och lite annat smått och gott.

Jag arbetar till vardags på Linköpings universitet på Slöjdlärarutbildningen men även som slöjdlärare i grundskolan (3-6). På fritiden engagerar jag mig i föreningen Hantverkslägret som sysslar med historiskt hantverk och återskapande.

 

 

 

Symaskin och knyppeldyna! – Ulla-Christina Skarby

Här finns det möjlighet att prova på Antiplasti, Necessär och Knyppling. I Slöjdlexikon finns alla tre arbetena. Bli inspirerad till att göra något personligt med hjälp av tygtryck, applikation eller rent av måla på tyg. Knypplingen görs i ganska grova garner i olika färger och kan t.ex. bli ett bokmärke eller ett armband.

Jag är textillärare som arbetat i grundskolan i närmare 40 år. 
Mitt intresse för att utveckla tydliga arbetsinstruktioner och att söka efter inspirerande slöjduppgifter har varit min ledstjärna i professionen. I Slöjdlexikon är jag författare till Knyppling, Antiplasti och Necessär.

 

 

 

 

 

Täljd mekanik! – Marcus Vildir

Verkstaden Täljd mekanik är till för dig som vill prova på att bygga en automata – alltså en maskin i trä. Det är kinetisk konst, lek med mekaniska principer, konstruktion och skapande, i ett. Har du en gång provat så finns det ingen väg tillbaka. Du är fast.

Marcus Vildir är slöjdlärare och är kanske mest känd för sina instruktionsfilmer på hans hemsida “Verktygsväggen”. Han har nördat loss på automator i flera år och även haft det som arbetsområde för sina elever. 

 

 

 

Utforskande textil El-slöjd – Stina Billing

Vi utforskar Wearablesteknologin och hur den går att utveckla med broderi, applikation, tryck/måleri och ljusspridande material i pärlor och knappar. Du får en enkel och användbar introduktion till elläran och de olika komponenterna och sedan börjar ditt utforskandet av blinkande lysdioder, ledande tråd och olika sensorer. 

Stina är en kreativ slöjdpedagog med studier inom textilt konsthantverk och konstvetenskap som jobbar med många tekniker, material och uttryck.  Hennes största intresseområden är folkkonst och textilt hantverk från olika tider och kulturer. 

 

 

Småslöjd – Leif Blomqvist

I verkstaden lär du dig om  blandade småprojekt som kan göras med enklare maskiner och handverktyg. Vad sägs om en ask med broderat lock, ett spel eller en popcornburk som sys ihop men också mycket annat. Beskrivande filmer kommer finnas för deltagarna att titta på inför verkstaden. Dessa projekt inklusive beskrivningar går utmärkt att ta med hem till din undervisning efter dagen. 

Leif är slöjdlärare i Borås stad på Sandgärdskolan. Han spelar in filmer och flippar slöjd för eleverna. Filar ofta på idéer för att utveckla sin flippade slöjdsal. Let’s spik about IT! Hina filmer hittar du på http://sarlaslojd.wordpress.com eller direkt på https://www.youtube.com/user/slojdarna

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara