Program


Göran Lundborg

Handkirurgen Göran Lundborg startar Textom med en föreläsning om handens roll i våra liv liksom inom evolutionen, konsten, musiken, litteraturen och den medicinska vetenskapen. Höger/vänsterhänthet, grottmålningar i form av handavtryck, fantomsmärta, handtransplantationer, tankestyrda handproteser, varför vi upplever händer som våra egna och hur vi kan knyta ett skoband samtidigt som vi gör något helt annat.

Allt det här gick ni miste om när ni inte var på Textom 2017!

 

 

Stå-Uppslöjd

För att få med alla tankar och idéer som kanske inte täcker en hel verkstad under en hel helg introducerar vi även “Stå-Uppslöjd”. Små korta inhopp och samtal kring slöjddigitalisering och våra idéer som vi hoppas kan kunna spridas till er.

Utomhuspedagogik och kreativitet i skogen – Ingemar Nyman master i utomhuspedagogik berättar och visar hur du kan inspireras av naturens färg, form och material.

3D-skrivare i skolan – Vad är syftet med en 3D-skrivare i skolan och vad gör en 30år gammal uppfinning i slöjdsalen? Christian Svensson, hemslöjdskonsulent, maker och ansvarig för Fabriken (Sveriges första makerspace) berättar och svarar på alla frågor kring tekniken. Ta med dator om du har!

BiBo – Sara Degerfält visar hur du gör bibatterier till solitärbin, eftersom det är en enkel sak som är lätt att komma igång med. Under tiden berättar Marie Dacke mer om bin, och vilken roll de spelar i naturen. Solitärbin kallas så för att de lever ensamma så de har inget samhälle att försvara. Därför har de inte behövt bli giftiga och är alltså ofarliga för människor. Vi har bara glädje av solitärbin, tack vare att de flyger runt från blomma till blomma och pollinerar våra grödor.

Slå rep på spillmaterial – Testa på att slå rep på traditionellt sätt och med nya maskiner. Klipp t-shirts eller bind växtfibrer och tillverka regna hopprep.

Slipa verktyg – Vi visar hur du håller dina yxor och knivar vassa för rena snitt och längre livslängd.

Riv egen färg – Testa att riva egen färg med pigment, linolja och terpentin. Ett kreativt sätt att färgsätta dina alster!

Fler “Stå-Uppslöjd” fylls på.

 

Program

OBS! Programmet är i skrivande stund inte helt klart utan kommer att uppdateras efterhand. Men vi ville komma ut med informationen så fort som möjligt för er att börja planera.

Fredag:

14.00 Incheck öppnar, letar rätt på era rum och ta en kopp kaffe i Ladan och mingla runt.

OBS! att incheck sker på respektive boende, de men att alla måste förbi Pensionat Söderåsen och bli registrerade samt få namnbrickor. OBS VILLA SÖDERÅSEN! Vi får tillgång till boendet Villa Söderåsen först kl 15.15 därför ber vi er att inte vara där innan kl 15.15 eller vänta med att checka in till efter föreläsningen.

16.00 Handen och Hjärnan – Göran Lundborg

Kreativa händer är grunden för vår kultur. Mellan hand och hjärna sker ett samspel som oavbrutet förändras alltefter handens aktiviteter och känselintryck. I ett evolutionärt perspektiv var handen färdigutvecklas långt för hjärnan och få antas ha spelat en viktig roll för dess utveckling. Fingertopparnas fina känsla gör det möjligt för oss att >se< föremål i mörka utrymmen och sannolikt har ett gesternas språk föregått det talade språket.

17.30 – Verkstäderna öppnar och ni får möta er verkstadsledare och bekanta er med helgens projekt. Obligatoriskt för alla att deltaga då praktiska detaljer kring verkstaden presenteras!

18.30 – Middag

Lördag

8.00-9.00 Frukost serveras

9.30 Verkstäderna öppnar för dagen

12.00 Lunch

13.00 Verkstäderna fortsätter

19.00 Gemensam middag och umgänge

 

Söndag

8.00 – 9.00 Frukost serveras

9.00 – 9.30 Städa ur ert rum och packa ihop era saker. Det går bra att lämna kvar dem i boendet tills Textom är slut men vi ber er förbereda och ställa i ordning innan ni åker till verkstäderna.

9.30 – 11.00 Gör klart och städa i verkstäderna

11.00 – Samlad avslutning med presentation av vad vi åstadkommit

Stanna kvar då vi lottar ut fina priser från verkstäderna och serverar lättare färdkost!